Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Oscar'ın kadınları

Bu yıl 88'inci kez dağıtılacak Akademi Ödülleri'nin açıklanmasına saatler kaldı. Nefesler tutuldu, herkes bu gece Hollywood&Highland Center Dolby Theatre'da gerçekleşecek töreni bekliyor. Oscar gecesinin ardından kısa süre sonra (8 Mart'ta) dünya çapında kadınlığın günü kutlanacakken, rotamı 'Oscar'da kadın' anlayışına çevirdim.

TAKDİR GÖRMÜYORLAR
Akademi Ödülleri'ni bu denli ışıltılı ve büyüleyici kılan şeylerden biri, ödül töreni öncesi davetlilerin boy gösterdiği kırmızı halı seremonisidir. Kırmızı halı seremonisinin temel taşı ise davete aylar öncesinden hazırlanmaya başlayan, sinema dünyasının şık ve gösterişli kadınlarıdır. Binlerce sinemasever, saatler öncesinden yıldızların arz-ı endam edeceği kırmızı halının etrafında kamp kurar. Oscar törenine görkem katan kırmızı halılar en çok da dünyaca ünlü markaların kıyafetleriyle boy gösteren kadın sinemacılarla zenginleşir. Fakat gelin görün ki, Oscar ruhunun bu denli görkemlilik kazanmasını sağlayan kadın sinemacılar; kırmızı halı seyircilerinden aldığı takdiri, Akademi'den görememiştir. 1929 yılından bu yana dağıtılan Oscar Ödülleri'nde En İyi Yönetmen Oscarı'na kadın yönetmenlerin nadiren aday gösterildiğini ve nihayet 2010 yılında, Oscar'a aday olan dördüncü kadın yönetmen Kathryn Bigelow'un Oscar kazanan ilk kadın yönetmen unvanını aldığını biliyor muydunuz? Evet, bütün dünyanın heyecanla beklediği Oscar ödül törenleri kadın sinemacıları gururla kırmızı halıda yürütüyor ama ödül kucaklamak için sahneye nadiren çıkarıyor. Sadece ödül vermek için değil, ödül dağıtılacak kişileri seçmesi için de kadınlara nadiren başvuruyor. Çünkü 2012'de yapılan bir araştırma, Akademi üyelerinin yüzde 77'sinin erkek olduğunu gösteriyordu. Erkek çoğunluğu bu sene kadın üyelerin sayısını iki katına çıkarma kararı alınana dek devam etti. Umarız ilerleyen Oscar törenlerinde kadın yönetmenlerin daha çok aday olduğu, ödüller aldığı yıllar olur. Nice Oscar'lara...

OSCAR TAHMİNLERİM


KİM ALIR?
En İyi Film:
'The Revenant'
En İyi Kadın Oyuncu:
Cate Blanchett
En İyi Yönetmen:
Alejandro González Inarritu
En İyi Kurgu: 'Mad Max: Fury Road'
En İyi Erkek Oyuncu:
Leonardo DiCaprio
En İyi Orijinal Senaryo:
'Spotlight'

KİM ALMALI?
En İyi Yönetmen:
A. González Inarritu
En İyi Kadın Oyuncu: Brie Larson
En İyi Film: 'Mad Max: Fury Road'
En İyi Kurgu:
'Mad Max: Fury Road'
En İyi Erkek Oyuncu:
Leonardo DiCaprio
En İyi Orijinal Senaryo:
'Spotlight'

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA